Verstandskiezen, ook wel derde molaren genoemd, zijn voor velen van ons een bekend onderwerp, vaak omdat ze voor ongemak of problemen zorgen. Hieronder wordt alles uitgelegd wat u moet weten over verstandskiezen: wat ze zijn, waarom ze vaak verwijderd worden en hoe het verwijderingsproces verloopt.
Wat zijn verstandskiezen?
Verstandskiezen zijn de laatste set kiezen die meestal uitkomen tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar, hoewel dit per persoon kan verschillen. Ze bevinden zich aan het einde van de boven- en onderkaak. De naam ‘verstandskies’ suggereert dat ze verschijnen op een leeftijd waarop mensen volwassener en wijzer worden.
Waarom kunnen verstandskiezen problemen veroorzaken?
- Beperkte ruimte: Voor veel mensen is er in de mond niet genoeg ruimte om de verstandskiezen volledig te laten doorkomen. Hierdoor kunnen ze slechts gedeeltelijk doorbreken of scheef groeien.
- Impactie: Dit gebeurt wanneer de verstandskies niet goed kan doorbreken omdat deze wordt geblokkeerd door de kaak of een aangrenzende tand.
- Infecties en tandvleesontsteking: Omdat verstandskiezen zo ver achter in de mond zitten, kunnen ze moeilijk te reinigen zijn. Dit kan leiden tot ophoping van bacteriën, wat vervolgens tandvleesontsteking of zelfs infecties kan veroorzaken.
- Cysten: Soms kan zich een zakje met vloeistof, een cyste, rond een geïmpacteerde verstandskies vormen, wat schade aan het kaakbot of de omliggende tanden kan veroorzaken.
Moeten verstandskiezen altijd verwijderd worden?
Niet iedereen hoeft zijn verstandskiezen te laten verwijderen. Als ze volledig zijn doorgebroken, goed uitgelijnd en geen pijn of gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen ze gewoon behouden blijven. Echter, veel tandartsen adviseren een preventieve verwijdering om toekomstige problemen te voorkomen, vooral als er tekenen zijn van impactie of een verkeerde groeirichting.
Het verwijderingsproces
Als besloten wordt dat een verstandskies moet worden verwijderd:
- Lokale verdoving: Meestal wordt het gebied rond de te verwijderen tand verdoofd. In sommige gevallen, zoals bij het verwijderen van meerdere verstandskiezen, kan ervoor worden gekozen om de patiënt onder algehele verdoving te brengen.
- Extractie: De tandarts of kaakchirurg zal een incisie in het tandvlees maken om de kies bloot te leggen. Als de kies geïmpacteerd is, wordt een deel van het bot eromheen ook verwijderd. Daarna wordt de kies uit de kaak getrokken, soms in meerdere stukken als dat makkelijker is.
- Herstel: Na de extractie kan wat zwelling en ongemak optreden, maar dit verdwijnt meestal na een paar dagen. Het is belangrijk om de nazorginstructies van de tandarts of kaakchirurg nauwkeurig op te volgen.
Conclusie
Verstandskiezen kunnen voor velen een bron van ongemak zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kunnen mogelijke problemen worden aangepakt. Regelmatige tandartscontroles zijn essentieel, zodat eventuele problemen vroegtijdig worden opgemerkt en er tijdig kan worden ingegrepen.